Author: [email protected]

Posted in
Posted in

5 JENIS DIET SIHAT “GRATIS”.

Diet. Itulah perkataan yang sering menitir di bibir setiap wanita di Malaysia dan luar negara. Pelbagai cara alternatif telah dikongsikan oleh pakar – pakar nutrisi bagi menceritakan tentang diet sihat. Tetapi, ada segelintir golongan mengambil cara mudah dengan menjalani proses penyedutan lemak dan permotongan usus besar untuk mendapatkan tubuh badan yang diimpikan. Mengerikan tapi itulah […]

CONTINUE READING 5 JENIS DIET SIHAT “GRATIS”. 4 min read
Posted in
Posted in

7 JENIS LEGEND BIJIRIN

Di Malaysia, sudah semestinya rata – rata menjadikan bijirin sebagai makanan wajib untuk di ambil. Kalau ada yang cakap tidak itu sememangnya sangat pelik dan satu keajaiban. Bijirin yang kita sedia tahu adalah berbentuk makanan yang tinggi serat dan nutrient. Bijirin yang paling popular di Malaysia ialah seperti beras perang, barli dan gandum. Tapi, masyarakat […]

CONTINUE READING 7 JENIS LEGEND BIJIRIN 7 min read
Posted in
Posted in

BARLI VS OAT ? SIAPA LAGI LEGEND?

Rata – rata kalau kita lihat, masyarakat melayu di Malaysia lebih mengenali barli berbanding oat. Ini kerana mereka telah menggunakan barli sejak turun-temurun lagi sebagai “first aid kit” kepada luka akibat melecur atau luka kecil. Tidak pernah tercapai dek akal kepandaian kita generasi masa kini tahu mengenainya bukan? Namun itulah, istimewanya mengapa kita perlu mencari […]

CONTINUE READING BARLI VS OAT ? SIAPA LAGI LEGEND? 5 min read
Posted in
Posted in

7 “MAGIK” SEMULAJADI BARLI

Sungguhpun barli tidaklah sepopular bijirin yang lain seperti oat, gandum atau qiunoa, namun ia tetap memiliki khasiatnya yang tersendiri. Kandungannya yang kaya dengan serat, vitamin dan mineral selain daripada antioksidan, menjadikan barli sebagai antara pilihan bijirin yang paling menyihatkan. Barli sebenarnya merupakan salah satu daripada bijirin yang paling lama digunakan di dunia. Ia merupakan bijirin […]

CONTINUE READING 7 “MAGIK” SEMULAJADI BARLI 4 min read
Posted in
Posted in

4 KEBAIKAN COKLAT GELAP

SIAPA yang dapat menahan godaan rasa enak coklat? Apatah lagi jika coklat yang dihidangkan adalah daripada jenama mahal dan memang terkenal dengan rasa memikat? Malah melihat gambar makanan bersalut lelehan coklat pun boleh membuatkan ramai terliur dan mula membayangkan rasanya yang mewah. Memang tidak dapat dinafikan hebatnya tarikan coklat yang sukar ditolak oleh sesiapa pun […]

CONTINUE READING 4 KEBAIKAN COKLAT GELAP 1 min read
Posted in
Posted in

Beras Putih Vs Beras Perang! Mengapa Beras Perang Lebih Sihat?

Anda boleh pertimbangkan semula untuk mengambil beras putih kerana The American Journal of Clinical Nutrition baru-baru ini menjalankan kajian yang mengesahkan bahawa beras perang adalah pilihan lebih menyihatkan untuk diet anda. Beras perang pada dasarnya hampir sama seperti beras putih seperti sebelum ia dikenakan beberapa proses. Untuk memproses beras menjadi kepingan putih / beras putih yang […]

CONTINUE READING Beras Putih Vs Beras Perang! Mengapa Beras Perang Lebih Sihat? 3 min read
Posted in
Posted in

Kenapa perlu memilih WHOLEMEAL?

Macam mana? Nak mula makan roti gandum? Pastinya ramai yang tidak suka kerana roti gandum kurang sedap dari roti putih. Janganlah begitu kerana roti gandum adalah makanan sihat yang memberikan khasiat yang baik untuk badan kita. Tak sedap, itu biasa kerana saya juga dulu begitu. Tapi lama – lama kita dah terbiasa makan roti gandum, […]

CONTINUE READING Kenapa perlu memilih WHOLEMEAL? 1 min read
Posted in
Posted in

Penggemar Kopi Dalgona? Kena Baca Ini! Bahaya Ke Kafein Lebih Dalam Badan?

Jangan panik, niat di hati bukanlah mewajibkan anda untuk berhenti mengambil kafein. Bawa bertenang ya? Ini hanya perkongsian bersama okay. Seperti yang kita selalu dapat lihat, masyarakat kita tidak dapat dipisahkan dengan minuman berkafein. Pantang ada resepi baharu sahaja, penggemar kafein pasti ingin mencubanya. Malahan kalau ada cafe yang menjual minuman yang berasaskan kopi,kita akan […]

CONTINUE READING Penggemar Kopi Dalgona? Kena Baca Ini! Bahaya Ke Kafein Lebih Dalam Badan? 3 min read
Posted in
Posted in

5 SEBAB KENAPA SANTAN ITU “BAIK” UNTUK KITA

Dup dap! Dup dap!, bila dengar cerita pasal santan. Kenapa ya? Sebab kita dah setkan dalam otak yang santan ini tak baik kan? Sebab santan berlemak dan tinggi kolesterol, betul ke? Ke anda rasa santan ini baik untuk kesihatan KALAU digunakan secara seimbang atau sebaliknya. Tahukah anda bahawa santan kelapa mempunyai pelbagai kebaikannya yang tersendiri […]

CONTINUE READING 5 SEBAB KENAPA SANTAN ITU “BAIK” UNTUK KITA 2 min read
Posted in
Posted in

“PENGHADANG” MUJARAB SI JERAWAT.

Rata- rata netizen menganggap makanan bukanlah punca kepada masalah jerawat yang dihidapi oleh 80 peratus rakyat negara kita, namun ada juga yang bersetuju jerawat boleh timbul disebabkan faktor makanan. Ada yang membangkang? Bagaimanapun, menurut pakar jerawat dan jeragat Dr Hasseenah Hassan, kedua-duanya betul kerana ia sebenarnya bergantung kepada bagaimana tubuh setiap orang memberi reaksi kepada […]

CONTINUE READING “PENGHADANG” MUJARAB SI JERAWAT. 2 min read
Login
Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

SHOPPING BAG 0

Best Seller
Kategori
Produk