Penghantaran Percuma Serendah Belian RM100 sahaja!

Ococ Logo.svg
Lain
Posted in

Gula Kelapa berbanding Jenis Gula Lain: Lebih Sihat atau Tidak?

Posted in

Adakah gula kelapa lebih baik daripada gula tebu? Sebenarnya ada sedikit data yang tersedia mengenai topik ini?

Apa yang kita tahu ialah sejumlah besar vitamin dan mineral yang terdapat dalam gula kelapa, tetapi untuk benar-benar mempunyai khasiat yang berpengaruh, anda perlu makan BANYAK.

TETAPI makan terlalu banyak gula, dalam bentuk apa pun, bukan idea yang baik  dan boleh menyebabkan ketagihan gula.

Pernahkah anda bermonolog sendirian untuk mengubah cita rasa?

Freepik.com

Hasil penyelidikan MARDI, ia menunjukkan bahawa gula kelapa tidak mempunyai serat pemakanan yang boleh diukur. Tetapi ia mengandungi inulin dianggap sebagai pre-biotik kerana ia ditapis di dalam usus dan menjadi makanan untuk bakteria berfaedah.

Kajian yang dilakukan oleh pihak MARDI pada tahun 2016, karbohidrat seperti inulin dapat meningkatkan kepekaan insulin dan mempunyai kesan metabolik yang bermanfaat pada orang yang berisiko menghidap diabetes.( 1 )

Gula kelapa mengandung sekitar 70 hingga 80 peratus sukrosa, itulah yang terdapat dalam gula meja biasa. Ia juga mempunyai sejumlah kecil glukosa tulen dan fruktosa tulen.

Tiga perempat kandungan gula kelapa adalah sama dengan gula meja biasa. Oleh itu menggunakannya sebagai pengganti gula tebu bukanlah kaedah terbaik untuk mengurangkan pengambilan gula secara keseluruhan, atau mengurangkan kalori dari diet anda.

Bagaimana dengan gula kelapa berbanding madu, mana yang lebih baik?

Masih tinggi gula dan kalori tetapi dipercayai sebagai salah satu pemanis paling sihat yang ada.

Wow, terfikir nak ubah cara hidup yang lebih sihat? Apa keistimewaan gula kelapa yea? Baik ke untuk kesihatan atau sebaliknya?

ARTIKEL SETERUSNYA

https://ococ.my/keistimewaan-gula-kelapa-ococ/

Join the conversation

SHOPPING BAG 0
Best Seller
Kategori
Produk