Lain
Posted in

Fakta Menarik Flavonoid!

Posted in
Unsplash.com

Flavonoid juga merupakan agen antioksidan yang kuat. Antioksidan membantu tubuh anda melawan molekul yang berpotensi berbahaya yang dapat diperkenalkan ke dalam badan. Tubuh anda menghasilkan antioksidan secara semula jadi, tetapi juga terdapat dalam coklat gelap, kekacang, dan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran (1).

Bioflavonoid atau flavonoid yang termasuk dalam jenis polifenol ini mempunyai pelbagai kebaikan untuk tubuh anda. Antara kebaikannya ialah:

  • Sebagai bantuan untuk meningkatkan kesan vitamin C dan antioksidan yang sangat baik untuk tubuh.
  • Boleh membantu merawat alahan, jangkitan virus, arthritis, dan keradangan tertentu.
  • Dapat membaiki sel yang rosak disebabkan oleh radikal bebas.
  • Dapat meningkatkan mood dan mengurangkan penyakit kemurungan.
  • Dapat mengurangkan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular.
  • Dapat mengurangkan risiko terkena barah, penyakit jantung, asma, dan strok.
Unsplash.com

Selain memberi manfaat, sebatian flavonoid yang ada juga mempunyai risiko seperti:

  • Kandungan sebatian flavonoid nampaknya dapat berinteraksi dengan beberapa jenis ubat yang diberikan oleh doktor. Sebagai contoh, flavonoid naringenin, yang terdapat dalam limau gedang, terbukti mengganggu prestasi ubat. Tidak digalakkan mengambil ubat yang disertakan dengan jus limau gedang tanpa nasihat doktor.
  • Jangan hanya mengambil makanan tambahan yang mengandungi flavonoid, tanpa memakan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi nutrien lain yang baik untuk tubuh anda, seperti vitamin, mineral, dan serat.
  • Makanan tambahan yang mengandungi flavonoid mungkin mempunyai dos flavonoid yang lebih tinggi daripada yang terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan. Sebaiknya dapatkan flavonoid dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang biasa.
  • Flavonoid dalam dos tinggi yang masuk ke dalam badan adalah berbahaya. Sebatian flavonoid juga dapat menyeberangi plasenta sehingga zat-zat ini berpotensi memberi kesan pada janin.

Oh! saya nak share dekat OCOC ada produk yang diuji di makmal SGS Taiwan untuk kenalpasti kandungan flavonoid. Hasilnya sangat positif dan memang ada kandungan tersebut didalam produk OCOC.

Nak tahu produk apa? Ini link nya http://ococ.my/shop/ . Produk OCOC, kaya dengan flavonoid dan 100%organik.

Wajib klik link di atas okay!

Join the conversation

Login
Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

SHOPPING BAG 0

Best Seller
Kategori
Produk