Lain
Posted in

Spektrum PENGLIHATAN Warna Lebah Madu

Posted in
Unsplash.com

Para saintis tertarik dengan persoalan bagaimana serangga kecil seperti seekor lebah dapat melakukan perjalanan jauh untuk menghasilkan madu ( 1 ).

Keseluruhan rahsia dan jawapannya terletak pada kebiasaan penglihatan mereka.

Ciri-ciri struktur mata lebah madu

Dalam keluarga lebah, mereka dibahagikan kepada drone, pekerja dan lebah ratu. Mereka semua melakukan fungsi yang berbeza dan oleh itu struktur mata mereka berbeza.

Penting! Lebah melihat pergerakan yang sangat pantas dalam gerakan perlahan dan jelas.

Mengikut jenis

Lebah mempunyai dua jenis mata: organ penglihatan yang sederhana dan kompleks atau berwajah

  • Sederhana – terdiri daripada lensa. Peranan mereka ialah mereka menentukan waktu dalam sehari dan melihat objek kabur atau jarak dekat
  • Kompleks – adalah sebilangan besar aspek hexahedral berbulu. Gambar digabungkan menjadi keseluruhan dari banyak serpihan yang terpisah.

Lokasi mata lebah madu

  • Lebah pekerja: Mata sederhana disusun dalam segi tiga hitam di bahagian atas kepala. Faset terletak di sisi dan terdiri daripada 5 ribu segmen.
  • Ratu lebah: Organ penglihatan sederhana lebah ratu diletakkan di dahi.
  • Lebah drone:  Drone juga mempunyai mata sederhana di dahi mereka. Faset adalah ukuran terbesar dan mempunyai 10 ribu serpihan.
Unsplash.com

Adakah lebah melihat dalam kegelapan

Lebah akan mengumpul madu pada waktu malam. Benar, penglihatan malam tidak memberikan gambaran yang jelas, tetapi tahap penglihatan lebah lebih baik daripada serangga lain.

Adakah warna membezakan

Lebah menghadapi masalah untuk membezakan warna putih, biru, kuning, oren, hijau dan warna mereka. Mereka mengasimilasikan warna merah dan nada tepu lain dalam warna kuning. Dengan mata sederhana mereka, serangga dapat melihat dalam spektrum ultraviolet. Mereka juga melihat pantulan dari permukaan kaca, air dan kristal lain.

Unsplash.com

Bagaimana lebah madu mencari bunga mengikut warna

Lebah madu akan terbang sekitar 25 hingga 30 km per jam untuk mencari madu. Lebah tidak dapat melihat warna. Lebah akan mendekati objek yang diinginkan dan penglihatan warna dihidupkan.

Bunga akan memberikan tarikan kepada lebah madu melalui warna yang terang dan tarikan elektrik yang dihasilkan.

Adakah kamu tahu?

Sekiranya sarang lebah dipindahkan dari satu tempat ke tempat lain, maka lebah yang tiba akan masuk ke tempat tinggal awal di rumah. Mata lebah adalah organ yang sangat kompleks dan unik, kerana serangga ini melihat dunia luar dengan cukup selesa dan menjalankan fungsinya 100%.

Hebat bukan ciptaan kecil yang bernama lebah madu? Berminat untuk membeli Madu OCOC? Madu dari pergunungan Uzbekistan dan kaya dengan pelbagai khasiat semulajadi tanpa campuran tambahan!

Jom kunjungi website rasmi kami di http://ococ.my/shop/ . atau klik link http://ococ.my/product/madu-organik/

Artikel Menarik Seterusnya

http://ococ.my/kenapa-madu-saya-bertukar-menjadi-keras-kerana-ia-asli/

Join the conversation

Login
Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

SHOPPING BAG 0

Best Seller
Kategori
Produk