Penghantaran Percuma Serendah Belian RM100 sahaja!

Ococ Logo.svg
Lain
Posted in

Gastrik Bermula Dari PERUT!

Posted in
Pexels.com

Sakit perut adalah sakit yang dirasakan di kawasan antara dada dan pelvis. Kesakitan boleh timbul dari tisu dinding perut, atau berasal dari organ perut termasuk perut, hati, pankreas, usus besar, pundi hempedu dan usus kecil.

Terdapat pelbagai jenis sakit perut:

  • Kesakitan yang dirasakan di bahagian tengah atas perut disebut sakit epigastrik (juga disebut sebagai “gastrik”).
  • Kesakitan yang dirasakan di sekitar umbilikus disebut sakit paraumbilical.
  • Kesakitan yang dirasakan di bahagian tengah bawah abdomen disebut sakit suprapubik.

Penyakit perut biasanya menimbulkan rasa sakit di bahagian atas perut merupakan sakit epigastrik.

Sakit perut adalah istilah tidak spesifik lain yang sering digunakan secara bergantian dengan sakit perut.

Pexels.com

Perut adalah rumah bagi banyak organ penting, otot, penghubung tisu dan saluran darah yang mungkin terjejas, oleh itu terdapat banyak gejala yang menyebabkan sakit perut.

Kebanyakan kes sakit perut merupakan kes ringan dan dapat dirawat dengan mudah, ia juga boleh menjadi tanda penyakit serius.

Diagnosis yang tepat amat penting. Diagnosis yang tepat dapat memberikan rawatan yang tepat dan selamat untuk pesakit.

Pexels.com

Diagnosis sakit perut sering memerlukan pengambilan sejarah yang teliti dan terperinci, memperhatikan laman web, tempoh, keparahan kesakitan dan juga gejala yang berkaitan.

Pemeriksaan fizikal kadangkala dapat membantu. Pakar dalam gastroenterologi juga boleh melakukan penyelidikan lebih lanjut seperti ujian darah, imbasan CT, gastroskopi dan kolonoskopi yang mungkin diperlukan.

Sekiranya anda mengalami sakit perut yang tidak boleh diselesaikan dengan rawatan yang diberi oleh doktor keluarga anda.

Anda mungkin memerlukan penilaian yang profesional dari pakar. Anda tidak boleh menangguhkan penilaian selama lebih dari 2-3 minggu supaya tidak kelewatan diagnosis.

Kesimpulannya jangan abaikan jika anda mengalami sakit perut yang berterusan. Dapatkan diagnosis yang tepat untuk memastikan bahawa tidak ada penyakit serius.

Join the conversation

SHOPPING BAG 0
Best Seller
Kategori
Produk