Penghantaran Percuma Serendah Belian RM120 sahaja!

Ococ Logo.svg
Kudapan
Posted in

KHASIAT Kunyit Kepada KESIHATAN, Bukan OMONGAN kosong!

Posted in
Pexels.com

Kunyit (turmeric), juga dikenali sebagai curcuma longa, adalah satu jenis herba yang sangat dikenali.

Kunyit pernah dilabelkan sebagai “Ratu Rempah Ratus” dengan aromanya menyerupai lada, rasanya yang unik dan warnanya keemas-emasan.

Kunyit mempunyai banyak nutrisi yang sangat baik kepada kesihatan, seperti protein, serat, Vitamin C, Vitamin E, potassium, kalsium, zat besi dan magnesium.

Pexels.com
  1. Mencegah Kanser

Kunyit boleh membantu anda mencegah daripada menghidap kanser, berhentikan perkembangan kanser prostat (sekiranya anda ada) dan bahkan membunuh sel kanser.

Kajian saintifik telah  menjumpai bahan aktif yang terdapat di dalam kunyit ini yang boleh melawan kanser sel dan pada masa yang sama melindungi badan daripada mendapatnya ( 1 ,2 ).

  • Mengawal Berat Badan

Serbuk kunyit boleh membantu anda menurunkan berat badan dengan mengawalnya.

Satu komponen yang terdapat di dalam kunyit boleh membantu fungsi hempedu, satu organ yang memainkan peranan untuk memecahkan lemak di dalam badan.

  • Menyembuhkan Luka

Kunyit merupakan satu antiseptik dan agen anti-bakteria semulajadi dan boleh dijadikan satu disinfectant yang berkesan.

Jika mengalami luka, anda boleh menaburkan sedikit serbuk kunyit ke atas tempat yang terkesan untuk mencepatkan proses penyembuhan.

  • Mengurangkan Tahap Kolesterol Dalam Badan

Kajian telah membuktikan bahawa pengambilan kunyit dalam diet pemakanan boleh mengurangkan kadar kolesterol dalam badan.

Masalah kolesterol berlebihan dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Antaranya adalah masalah jantung dan darah tinggi.

  • Mengawal Kencing Manis (Diabetes)

Kunyit boleh digunakan dalam rawatan kencing manis dengan sedikit bantuan daripada insulin. Kunyit boleh meningkatkan kawalan glukosa dalam badan dan meningkatkan kesan ubat-ubatan untuk merawat masalah kesihatan ini.

  • Kunyit boleh melambatkan proses pembekuan darah.
  • Pastikan anda mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil kapsul kunyit, bagi menggunakan serbuk dalam masakan, tiada masalah.
  • Meningkatkan fungsi otak dengan lebih baik daripada risiko penyakit otak .

Gangguan otak yang biasa dikaitkan termasuklah kemurungan dan penyakit Alzheimer. Kurkumin dapat meningkatkan tahap otak BDNF ( 3 ).

Kunyit juga mampu untuk melambatkan atau memulihkan banyak penyakit otak dan mengurangkan masalah fungsi otak yang berkaitan dengan usia ( 4 ).

Pexels.com

Ia juga dapat meningkatkan memori dan menjadikan anda lebih pintar, ia logik kerana ia memberi kesan pada tahap BDNF ( 5 ).

  • Mengurangkan simptom Osteoartritis dan Artritis

Artritis adalah masalah yang melibatkan keradangan pada sendi.

Memandangkan kunyit adalah sebatian anti radang yang kuat, ia adalah bahan yang selamat untuk merawat osteoartritis.

Kajian yang dilakukan  pada individu yang menghidap rheumatoid arthritis, kurkumin dilihat lebih berkesan merawat rheumatoid arthritis berbanding ubat anti radang ( 6 ).

Terdapat kajian lain yang membuktikan kesan kurkumin pada artritis dan menunjukkan peningkatan dalam pelbagai simptom yang baik untuk kesihatan

 ( 7 ,8 ).

Terasa nak tahu tentang BDNF? Tak pernah dengar pasal BDNF? Klik link https://ococ.my/bdnf/

Join the conversation

SHOPPING BAG 0
Best Seller
Kategori
Produk