Penghantaran Percuma Serendah Belian RM100 sahaja!

Ococ Logo.svg
Lain
Posted in

OTAK kita bukan SAMPAH!(WAJIB BACA SAMPAI HABIS)!

Posted in

Otak adalah salah satu organ yang paling kompleks dalam tubuh manusia. Organ ini tersusun dari sejumlah jaringan pendukung dan miliaran sel saraf yang saling terhubung.

Otak dilindungi oleh lapisan pembungkus yang disebut selaput otak (meninges) dan tulang tengkorak, serta terhubung ke saraf tulang belakang.

Pexels.com

Fakta otak yang perlu kita tahu, otak digunakan 3 kali lagi banyak dari otot. Ini bermakna, otak bekerja lebih kuat dari otot.

Sel otak sangat sensitif pada kekurangan oksigen. Dan boleh rosak atau mati jika keadaan berterusan lama.

Otak organ yang unik mempunyai sel neuron yang boleh melakukan kerja sel neuron yang lain. Kebolehan ini buat otak kita boleh belajar untuk menyusun semula dan mengawal anggota badan walaupun ada bahagian sel otak yang rosak.

Freepik.com

Apabila kita bernafas lebih berat atau lebih dalam (lebih banyak daripada normal), kita sebenarnya mengeluarkan terlalu banyak karbon dioksida dari semua sel-sel organisma manusia.

Ini menyebabkan aliran darah berkurangan ke otak. Kekurangan karbon dioksida menyebabkan pembuluh darah (arteri dan arteriol) dan otak kita mendapat bekalan darah yang kurang.

Dah rasa LEGA ke lepas tahu otak anda bukanlah sampah? TETAPI otak ituadalah anugerah yangBERNILAI. Itu cumalah mitos semata-mata kerana tanpa otak siapalah kita. Hargailah otak ANDA dan gunakan dengan sebaik-baiknya.

ARTIKEL SETERUSNYA

https://ococ.my/5-tips-meningkatkan-oksigen-ke-otak-yang-ke-3-ramai-belum-tahu/

Join the conversation

SHOPPING BAG 0
Best Seller
Kategori
Produk