Penghantaran Percuma Serendah Belian RM100 sahaja!

Ococ Logo.svg
Aktiviti
Posted in

Bagaimana MUZIK Membantu KESIHATAN?

Posted in
Pexels.com

Gelombang Otak:

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa muzik dengan denyutan kuat dapat merangsang gelombang otak. Ia menyerupai satu pukulan kuat yang selari.

Dengan pukulan yang lebih cepat dan laju membantu untuk mempunyai tumpuan yang lebih tajam dan pemikiran yang lebih berhati-hati, dan tempo yang lebih perlahan. Ia mempromosikan keadaan tenang, meditatif .

Selain itu, penyelidikan telah mendapati bahawa perubahan dalam tahap aktiviti gelombang otak yang boleh membawa muzik juga membolehkan otak untuk mengalihkan kelajuan lebih mudah dengan sendirinya apabila diperlukan.

Muzik boleh membawa manfaat yang kekal kepada keadaan fikiran WALAUPUN anda berhenti mendengar.

Bernafas dan Kadar Jantung:

Dengan perubahan dalam gelombang otak terdapat perubahan dalam fungsi tubuh yang lain. Otak yang ditadbir oleh sistem saraf autonomi , seperti pernafasan dan denyutan jantung juga boleh diubah oleh perubahan yang dapat dibawa oleh muzik.

Ini bermakna bernafas secara perlahan akan menyebabkan kadar denyutan yang lebih perlahan dan mengaktifkan tindak balas kelonggaran.

Inilah sebabnya mengapa terapi muzik sangat berkesan untuk mengatasi atau menghalang kesan merosakkan stres kronik .

Pexels.com

Gelombang Pemikiran:

Muzik juga boleh digunakan untuk memberikan minda yang lebih positif dan menghilangkan kemurungan .

Bunyi muzik dan mesej positif yang dapat disampaikan dalam lirik semuanya boleh memperbaharui keadaan mental supaya sentiasa dalam mood gembira dan tenang.

Ini dapat membantu menghalang tindak balas tekanan daripada menimbulkan kesan negatif pada badan. Ia juga dapat membantu mempertahankan tahap kreativiti dan keyakinan yang lebih tinggi, membawa banyak manfaat lain .

Muzik juga mampu membantu menurunkan tekanan darah (yang juga dapat mengurangkan risiko strok dan masalah kesihatan lain dari masa ke masa), meningkatkan imuniti dan mengurangkan ketegangan otot.

Dengan begitu banyak faedah dan kesan fizikal yang mendalam, tidak menghairankan bahawa banyak yang melihat muzik sebagai medium penting untuk sentiasa sihat dan segar.

Join the conversation

SHOPPING BAG 0
Best Seller
Kategori
Produk